Nog gefocust?

Er is inmiddels een maand voorbij in het nieuwe jaar. Wat gaat de tijd snel. Nu is de vraag aan iedereen die het nieuwe jaar is begonnen met goede voornemens: ben je er nog steeds mee bezig? Of zijn de goede gewoontes inmiddels weer vervallen in de oude slechte gewoontes? Ik hoop van niet natuurlijk!

Maar stel dat je de focus verliest. En dat je de dingen al begint uit te stellen. Je hebt moeite met het volhouden van de nieuwe gewoontes. Bedenk dan hoe snel de afgelopen maand voorbij is gegaan. Als je de goede gewoontes nog 2 maanden kunt volhouden dan zal er een gedragsverandering plaatsvinden. Dan zijn dat je nieuwe gewoontes en heb je er geen moeite meer mee om het te doen. 

Schrijf de dingen op!

Om jezelf een handje te helpen heb je een schematisch overzicht nodig. Daarop staat aangegeven wat en wanneer je iets doet. En dit doe je natuurlijk voor het bouwen aan een betere versie van jezelf. Het is bewezen dat als je je doel(en) opschrijft of bijhoudt dan je er meer de focus op hebt. En als je focus goed is dan is de kans op succes hoger. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat je mindset op orde moet zijn.

Als wij even kijken naar je gedragingen tijdens je studie of werk dan is het onbedenkelijk om je te gedragen zoals de meeste mensen dat doen met hun goede voornemens. De eerste 2 maanden ligt de focus hoog en doe je er alles aan om te presteren. Vervolgens ontstaan er steeds meer gaten met uiteindelijk een steeds langere uitstel tot definitief stoppen. Tijdens je studie of met je werk moet je je ook houden aan een planning of rooster. En dat doe je om te slagen, om succesvol te zijn. Waarom dan niet voor het allerbelangrijkste in je leven; jijzelf?

Dus zie het nieuwe jaar als een nieuwe kans om het dit keer wel goed aan te pakken. En niet voor een tijdelijk goed gevoel. Maar voor een duurzaam resultaat. Afhankelijk van je doel begint dit jaar met een plan van aanpak. En je hoeft echt niet rigoureuze veranderingen in je leven aan te brengen. Begin met kleine duidelijke haalbare stappen.

Begin bij de basis

Wij zijn van mening dat gezonde voeding één van de basisfundamenten naar een gezonde en sterke toekomst is. Begin daar eerst maar mee. En ja, het is voor de meeste mensen lastig om daar gezonde keuzes in te maken. Ook het volhouden daarvan is niet altijd makkelijk door je omgeving. Onwetendheid speelt daarin ook een rol. Hiervoor heet The Fit Club een gratis eBook “Voeding is de basis” ontwikkeld om je daarbij te helpen. 

Vergeet voldoende en kwalitatieve slaap niet! Om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen heeft het daar de ruimte voor nodig. Heb je je voeding goed en je slaap niet dan werken de processen in je lichaam niet met de volle potentie. Geef slaap dus echt de aandacht!

Omdat de verschillende onderdelen die je gezondheid en fitheid bevorderen een samenhangend karakter hebben is beweging net zo belangrijk als de bovenstaande basisfundamenten voeding en slaap. De vorm van beweging verschilt per persoon. Zolang je maar beweegt.

Beginnen met sporten

Je kan rustig aan beginnen met een stevige wandeling opbouwend naar joggen of hardlopen. Als iets nieuw is voor je lichaam dat bevindt het zich eerst in de adaptatiefase. Geef je lichaam daar ook echt de ruimte voor. Je hebt niks aan niet luisteren naar je lichaam wat kan resulteren in een blessure. Bouw de progressie stap voor stap op.

Vergeet niet om de resultaten van je inspanningen bij te houden. Zoals eerder aangegeven ben je er bewuster mee bezig als je de dingen opschrijft. Met een op maat gemaakt trainingsschema bouw je je belastbaarheid veilig op. En dan is het ook makkelijker om het vol te houden. 

De truc is om niet meteen grote veranderingen aan te brengen. Begin eerst met de simpele dingen en verander vervolgens stap voor stap tot je je doel hebt bereikt.

Heb je toch hulp nodig?

Als je er toch moeite mee hebt om je aan een plan te houden dan kan The Fit Club je wellicht helpen. Vraag een gratis coachingsgesprek aan zodat wij je uitleggen hoe wij jou kunnen helpen naar de beste versie van jezelf. Build Your Fitness!